Traditie: Op schrikkeldag mogen vrouwen mannen ten huwelijk vragen

Vandaag is het 29 februari: Schrikkeldag. Traditioneel dé dag dat het vrouwen is toegestaan een man ten huwelijk te vragen. Volgens een eeuwenoude traditie, ontstaan ergens in de middeleeuwen in Angelsaksische landen, mogen dames alleen op schrikkeldag een heer ten huwelijk vragen.

Ook gehoord: mannen die een aanzoek krijgen van een vrouw zouden dit op schrikkeldag niet mogen weigeren. Reden voor veel mannen die hun vrijheid liefhebben het huis niet te verlaten.

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat één op de zeven Engelse heren het niet zou waarderen als hun vriendin degene zou zijn die de Grote Vraag zou stellen. Een kleine meerderheid heeft er echter geen moeite mee, en vindt het juist leuk als hun vriendin het huwelijksaanzoek doet.

Andere schrikkelfeitjes: deze woensdag 29 februari zijn in Nederland 10.613 mensen jarig. Officieel zijn zijn maar eens in de vier jaar jarig. Ook is 29 februari een gewilde trouwdatum. Hoewel slecht 5% van de bruiloften in februari plaatsvind (koud, nat enzovoort) is schrikkeldag juist weer wel zeer populair. Er wordt dan twee keer zo vaak getrouwd als op een “gewone” februari-woensdag.

Vind jij dat het per sé de man moet zijn die het aanzoek doet, of is het tegenwoordig net zo normaal dat de dames de heren vragen? Uit een onderzoek van Trouwlocaties.nl, gedaan in 2011, blijkt dat het nog steeds voornamelijk de mannen zijn die het huwelijksaanzoek doen. Ruim 90% van de aanzoeken werd door de man gedaan. Het volgende schrikkeljaar, dat eens in de vier jaar voorkomt, is overigens pas weer in 2016.

c-date banner

Plaats een reactie