Mannen zijn makkelijkere prooi voor Facebook scammers dan vrouwen

Mannen zijn voor scammers op social mediasites als Facebook een eenvoudiger doelwit dan vrouwen, zo bericht de Daily Mail vandaag. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan werd onder ruim 1.600 internetgebruikers in Engeland en de Verenigde Staten. Initiatiefnemer van de enquête is Bitdefender, een antivirus-software bedrijf.

Mannen bleken veel sneller hun privégegevens, zoals adres en woonplaats af te geven dan de vrouwen. Ook hebben zij hun Facebook privacy settings gemiddeld lager staan dan de dames, en accepteren zij vaker van de vrouwen vriendschapsverzoeken van volstrekt onbekenden.

Onbekenden toevoegen op Facebook

Bijna twee op de drie vrouwen gaf aan vriendschapsverzoeken van onbekenden op Facebook altijd te negeren. Bij de mannen ligt dit percentage een stuk lager: iets meer dan 55% voegt geen onbekenden toe aan zijn vriendenlijst. verder laat 25% van de heren iedereen toe op zijn Facebook-profiel; bij de vrouwen is dit percentage slechts 16. Ook viel op dat mannen in de VS net wat gemakzuchtiger met hun gegevens omgaan dan de Britse heren.

Mooie Oost-Europese vrouwen

Mannen zijn vooral gevoelig voor vriendschapsverzoeken van dames met een aantrekkelijke profielfoto. Deze “vrouwen” voegen natuurlijk zo veel mogelijk mannen toe om ze vervolgens naar dure, vaak buitenlandse datingsites te lokken. Sommige scams zijn wat tijdrovender, maar kennelijk wel lucratief: nadat je een dame hebt toegevoegd wordt er uitgebreid de tijd genomen om je wat persoonlijke berichten te sturen. Op den duur wordt er echter om geld gevraagd, bijvoorbeeld voor een vliegticket om je “te komen opzoeken” of voor een dure noodzakelijke operatie. Lees hier meer over Facebook dating scams (Engelstalig)

Momenteel wordt er door initiatiefnemer Chris Norton gewerkt aan een Facebookpagina waar datingoplichters en fakers aan de digitale schandpaal kunnen worden genageld. De pagina heeft de toepasselijke naam Expose Dating Scammers. Volgens Chris zijn vooral Russische, Oekraïense en Nigeriaanse “vrouwen” op de social networksite actief.

Voeg jij onbekenden die je een verzoek sturen toe op je Facebook? En is de profielfoto van invloed op je beslissing? Ben jij ook een makkelijke prooi of spring je zeer zorgvuldig met je digitale privacy om?

c-date banner

2 gedachten over “Mannen zijn makkelijkere prooi voor Facebook scammers dan vrouwen”

Plaats een reactie