Keurmerk Veilig Daten voor grote Nederlandse datingsites

Goed nieuws op het gebied van veilig daten! Negen van de grotere datingsites hebben in samenspraak met de Consumentenbond een eigen dating keurmerk opgericht. Hoewel veel internetdaters redelijk tot zeer tevreden zijn met hun datingsite zijn worden er doorgaans ook veel klachten met betrekking tot online dating genoemd.

Keurmerk Veilig Daten

Grootste irritaties bij consumenten zijn fake profielen, de aanwezigheid van oplichters en al dan niet geautoriseerde afschrijvingen, soms zelfs als het abonnement reeds opgezegd is.

Het Keurmerk Veilig Daten moet het aantal klachten doen afnemen, en het nieuwe keurmerk kan alleen worden gedragen door de datingsites die zich aan de gemaakte afspraken zullen houden. Bovendien moeten datingsites een certificeringtraject van het Thuiswinkel Waarborg doorlopen om voor het datingkeurmerk in aanmerking te komen.

logo keurmerk veilig daten

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk Veilig Daten moeten datingsites zich houden aan een aantal concrete afspraken over transparantie, veiligheid en klantvriendelijkheid. Zo moeten consumenten wanneer zij dat willen eenvoudig hun datingprofiel kunnen verwijderen.

Ook moeten de abonnementsvormen en -tarieven duidelijk zijn en mogen de kosten niet ergens goed verborgen op de site weergegeven zijn. Ook moet de klantenservice, en hier waren altijd erg veel klachten over, snel en adequaat reageren.

Enkele afspraken die de datingsites gemaakt hebben op een rijtje:

 • De sites moeten oprecht en transparant zijn over de prijzen en abonnementsvormen en deze duidelijk vermelden.
 • De voorwaarden moeten klantvriendelijk zijn. En leesbaar, wat ons betreft. Geen ellenlange teksten of tenminste een samenvatting. En het moet ophouden met ongevraagde automatische verlengingen.
 • De datingsites en hun klantenservices moeten goed bereikbaar zijn bij klachten of problemen en hier correct en tijdig op reageren.
 • Persoonlijke informatie en bankgegevens worden via de SSL-procedure gecodeerd.
 •  Er wordt een fel beleid gevoerd tegen oplichters, scammers en andere fakers: Alle foto’s en profielteksten worden handmatig gecontroleerd.
 • Tegen oplichters worden verdere maatregelen genomen. Welke dit zijn wordt helaas niet genoemd.
 • Het profiel verwijderen en het betaalde abonnement opzeggen moet eenvoudig zijn. Op het moment van opzeggen moeten ook gelijk alle (persoonlijke) gegevens en berichtendata gewist worden.

Bart Combée, directeur Consumentenbond is te spreken over het nieuwe Veilig Daten Keurmerk. “Dankzij dit nieuwe keurmerk kunnen consumenten meteen zien of een datingsite veilig en klantvriendelijk is.” Hoe meer bekendheid het keurmerk gaat genieten, hoe meer de overige datingsites onder druk zullen komen te staan om zich ook aan te sluiten bij het keurmerk en het Thuiswinkel Waarborg.

Uiteraard is van elk van deze 8 betrokken datingsites een review op onze website beschikbaar:

 • Lexa | De grootste datingsite, algemeen publiek
 • Parship | Voor hoog opgeleide singles; persoonlijkheidstest
 • e-Matching | Ook voor hoger opgeleiden
 • Match4me.nl | Hoog opgeleiden hadden kennelijk behoefte aan een keurmerk
 • Elite Dating | Hoog opgeleid publiek. Ook een persoonlijke test
 • 50plusmatch | Voor vijftigplussers en senioren
 • Paiq | Veel gratis mogelijkheden. Gericht op chatten

Mochten zich op termijn meer datingsites zich aansluiten bij het Keurmerk Veilig Daten dan zullen we bovenstaande lijst updaten. Ben jij blij met dit nieuwe datingkeurmerk? Denk je dat hier door datingsites veiliger zullen worden? We lezen jouw mening omtrent het Keurmerk Veilig Daten graag terug in de reacties.

c-date banner

4 gedachten over “Keurmerk Veilig Daten voor grote Nederlandse datingsites”

 1. Eindelijk,want er zijn genoeg dating sites die er met de pet naar gooien,en zeker de niet bestaande vrouwen op hun site hebben staan.
  Ik heb de ervaring dat ik maanden lang aan het lijntje werd gehouden door iemand van buurt-dating,met het gevolg dat mijn account werd verwijderd,en de dame is kwestie gewoon haar gang kon gaan.
  Ach de zielige verhalen kennen we allemaal,heb ze allemaal gehoord,en niet alleen ik.
  Het word tijd dat ook degene die een reactie geeft word beschermd,sommige vrouwen staan al 10 maanden op zo”n site,dat vind ik niet kloppen,waar blijven de revieuw”sik wil ze wel eens zien

 2. Goed initiatief! Veel mensen hechten veel waarde aan een keurmerk. Op welke manier kan er zo`n keurmerk afgegeven worden? Dus met andere woorden: Met wie kan hierover contact gelegd worden?

  Met vriendelijke groet,

  Hokjesdating, de datingsite voor mensen met en zonder een beperking.
  http://www.hokjesdating.nl

 3. Ik ben het ten dele met Mark eens! Echter een goed concept zoals bv http://www.quick2date.nl bewijst zichzelf! Alleen in deze markt duurt het gewoon veel langer voordat je wat bekender wordt, wat gaat verdienen en dus kan herinvesteren in het promoten, verbeteren en updaten! Zonder redelijk advertentie budget is het gewoon een moeilijk verhaal en een kwestie van een lange adem!

 4. Ik vind het eigenlijk niet een eerlijke concurrentie dit.. De grote datingsites worden zo steeds groter en de kleine sites worden steeds kleiner, omdat de kleine sites toch nooit een keurmerk zullen krijgen.

  Mvg een kleinere datingsite http://www.buurt-dating.nl

Plaats een reactie