Nederlander begint gemiddeld 12 maanden na echtscheiding zoektocht naar nieuwe partner

Ben je gescheiden? Je bent niet de enige. Misschien vraag je je af of je al toe bent aan een nieuwe partner. Nou, binnen de twaalf maanden starten Nederlanders gemiddeld de zoektocht naar een nieuwe partner, zo blijkt uit onderzoek van datingsite Parship, een site voor hoger opgeleiden.

echtscheiding hartRuim de helft van de Nederlanders die een echtscheiding achter de rug hebben, start een paar maanden na hun scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner. Parship onderzocht dit in samenwerking met Nieuwestap.nl, een site voor recent gescheiden mensen.

Een duizendtal leden nam deel aan de enquête. Hierdoor kwam aan het licht dat de meerderheid van gescheiden vrijgezellen binnen de twaalf maanden uitkijkt naar een nieuwe levensgezel. Wat nog verrassender is dat er door sommigen meteen na de echtscheiding of zelfs tijdens het huwelijk al gezocht wordt naar een nieuwe liefde. De keuze van de nieuwe partner wordt ook erg beïnvloedt door de aanwezigheid eventuele kinderen.

Na een Echtscheiding: kun je dan beter kiezen voor een totaal andere partner?

Bij het kiezen van een nieuwe levensgezel wordt er rekening gehouden met de wensen en gevoelens van de eventuele kinderen. De stem van de kinderen weegt zwaar door bij de beslissing over een nieuwe partner. Gescheiden mannen en vrouwen stellen doorgaans meer eisen dan bij een vorige relatie. Bij een derde van hen liggen de verwachtingen ook hoger omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze nu goed weten waar ze naar op zoek zijn. Toch is het stellen van hoge eisen riskant: de kans dat je een nieuwe liefde vindt is kleiner.

Echtscheidingsmediator Annelies Hulsker vertelt: “Scheiden is een van de moeilijkste periodes in je leven. Op het moment dat alles achter de rug is, start er iets nieuws. Er is van alles aan de hand. Je moet misschien verhuizen, je dient je huishouden helemaal anders te organiseren. Financieel sta je er vaak alleen voor, de kids hebben je nodig en misschien wil je wel op zoek naar een nieuwe partner. Het was dus voor ons belangrijk om te weten te komen hoe Nederland staat tegenover nieuwe liefde na een echtscheiding.”

Mathilda van Maaren, psychologe: “Heel veel mensen storten zich onmiddellijk na een echtscheiding in een nieuw avontuur. Dit is niet altijd verstandig als je net zo’n zware stap hebt genomen. Ik wil hen het advies geven om eerst hun leven terug te organiseren voor ze deze sprong wagen. Een nieuwe relatie zal pas echte slaagkansen hebben als je praktisch en emotioneel alles terug op orde gebracht hebt.”

Hoop voor de toekomst

Een derde van de ondervraagden ziet de toekomst rooskleurig. Ze geloven dat een nieuwe relatie succesvol zal verlopen, vaak zelfs beter dan de vorige omdat ze nu perfect weten wat ze zoeken. Opvallend id at mannen vaker dan vrouwen hun heil zoeken op een datingsite, iets waar we eerder al een stuk over schreven. Sommige datingsites mikken tegenwoordig zelfs op gescheiden ouders, zoals alleenstaande-mamas.nl en alleenstaande-papas.nl.

Groen licht voor samenwonen

Living Apart Together is voor 44 % van de gescheiden vrijgezellen de perfecte oplossing. Ongeveer een derde van de ondervraagden willen met hun nieuwe partner gaan samenwonen en maar een kleine 10 % zit het zitten om opnieuw in het huwelijksbootje te stappen. De grote meerderheid ziet er geen been in dat hun nieuwe partner ook een scheiding achter de rug heeft of kinderen heeft uit een vorige relatie. Zestig procent van de vrijgezellen ziet het echter niet meer zitten om opnieuw aan kinderen te beginnen met hun nieuwe levensgezel.

Hoe lang wacht jij na een verbroken relatie ongeveer met het zoeken van nieuwe dates? Ga jij als het uit is actief op zoek of kijk je eerst eens een tijdje aan of je misschien spontaan iets leuks overkomt? EN voor de lezers die zelf een echtscheiding achter de rug hebben: hoe veel maanden na je echtscheiding stond jij weer open voor nieuwe (liefdes)contacten?

c-date banner

Plaats een reactie