Tips om leugenaars op datingsites te ontmaskeren

Recent Amerikaans onderzoek heeft meer inzicht gegeven in het gedrag van mannen en vrouwen die op datingsites een loopje met de waarheid nemen. Zo zijn er patronen te vinden in profielteksten waarin is gelogen.

liegen Voor het onderzoek werden 78 datingprofielen geanalyseerd. Aan de schrijvers werd door de wetenschappers gevraagd aan te geven of en zo ja, waarover zij gelogen hadden. Bijna 80% van de daters gaf toe één of meerdere leugentjes in de profieltekst te hebben verwerkt.

Door de eerlijke en oneerlijke profielen te vergelijken vonden de onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison linguïstische patronen. Lees hieronder enkele korte conclusies over het onderzoek.

Tips en Advies of fakers te signaleren

  • Teksten waarin gelogen wordt bevatten opvallend weinig het woord “ik”. Vermoedelijk komt dit omdat de leugenaar graag afstand neemt van zijn leugen en het daarmee voor zichzelf verantwoordt. De leugen komt zo “minder dicht bij”.
  • Bedriegers en Fakers vermijden gespreksonderwerpen waarbij zij eerder gelogen hebben. Heb je dus contact met iemand die zaken, bijvoorbeeld over uiterlijk of werk, waar jullie het eerder over gehad hebben niet meer op een ander moment wil bepraten, zou je te maken kunnen hebben met iemand die niet (helemaal) de waarheid spreekt.
  • Leugenaars en fakers maken veel gebruik van ontkenningen. Bijvoorbeeld: in plaats van te zeggen ‘ik heb een drukke, uitdagende baan’ zeggen ze: ‘ik ben niet werkloos’. Of ze schrijven: “ik ben niet dik” in plaats van “ik heb een sportief en atletisch uiterlijk.
  • Profielteksten met onwaarheden zijn beduidend korter dan eerlijke profielen. Logisch: hoe meer leugentjes, hoe meer de bedrieger moet onthouden wanneer het online contact tot een werkelijke date komt. Bovenstaande tips gelden uiteraard niet alleen voor profielteksten, maar ook voor de inhoud van persoonlijke berichtjes die je op datingsites kunt ontvangen.

Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen de wetenschappers nu in 65% van de datingprofielen voorspellen of de schrijver ervan de waarheid spreekt of één of meerdere leugens in zijn of haar profieltekst heeft verwerkt. Vooral over het gewicht wordt veel gelogen, waarbij aangetekend dat vrouwen aanzienlijk meer pondjes verzwijgen dan de heren. Zwaardere mannen en vrouwe hebben vaak te kampen met negatieve reacties op datingsites. Een bedrijf sprong daar op in en richtte MaatjeMeer-Match.nl op; je kunt onze review hier vinden. Eén op de vijf bleek niet eerlijk te zijn geweest over zijn of haar leeftijd.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Ons advies is: twijfel je sterk of iemand helemaal eerlijk tegen je is, vertrouw dan op je intuïtie, of probeer hem of haar te ontmaskeren door een strikvraag te stellen. Ook zou je door kunnen hameren over hetgeen waar jij denkt dat hij of zij over gelogen heeft.

Vul jij je datingprofiel altijd helemaal eerlijk in, of zijn er ook zaken waar je niet helemaal eerlijk over bent. Is ene leugentje (om bestwil) toegestaan, en waar ligt de grens?

c-date banner

1 gedachte over “Tips om leugenaars op datingsites te ontmaskeren”

Plaats een reactie