Huwelijken waarin de vrouw meer alcohol drinkt dan echtgenoot stranden makkelijker

Hou je alcoholverbruik binnen de perken als je wil dat je relatie blijft duren. De kans om uit elkaar te gaan verhoogt als je te veel drinkt of meer drinkt dan je zou moeten doen. Het risico is het grootst als de vrouw meer drinkt dan de man; dat soort relaties hebben de grootste kans tot een vroeg einde te komen. Dus ja, drank maakt meer kapot dan je lief is.

Onderzoek

Aan de hand van de gegevens van iets minder dan 20.000 getrouwde Noorse koppels konden wetenschappers van het ‘Norwegian Institute of Public Health’ bewijzen dat stellen waarvan één van de partners een zware drinker is meer kans maken om uit elkaar te gaan dan stellen waarbij beide partners ongeveer dezelfde hoeveelheid alcohol drinken.

Een onderzoeksleidster vertelt: “Als je een vergelijking maakt tussen koppels met een matig drankgebruik en koppels waarbij de vrouw veel drinkt en de man veel minder, kun je tot de conclusie komen dat die laatste koppels drie maal meer kans hebben op een scheiding.”

Minder goed tegen alcohol kunnen

Een van de andere wetenschappers licht toe: “Er zijn meerdere verklaringen hiervoor. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld minder goed tegen drank dan mannen en dit beïnvloedt hun gedrag veel meer. Het heeft ook een effect op het gezinsleven. Als er problemen in een gezin zijn zullen mannen ook sneller weggaan dan vrouwen.” Op zich zijn wij Nederlanders vrij tolerant in het alcoholgebruik van onze partners, zo bleek eerder al uit onderzoek naar alcohol-acceptatie. Zie ook onderstaande afbeelding over alcoholgebruik en relaties in Europa (met dank aan eDarling)

Dit is niet het eerste onderzoek naar de invloed van alcohol op het huwelijk dat deze wetenschappers deden. Vorig jaar in augustus ontdekten ze dat weduwen en gescheiden vrouwen minder drinken dan gehuwde dames. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat ze samenwonen met mannen die af en toe wel eens drinken. Voor mannen ligt dit anders. Zij drinken minder dan mannelijke vrijgezellen en singles.

Hoe zit het in jouw relatie? Drink jij meer of minder dan je partner, en leidt dit wel eens tot ergernissen of zelfs ruzie? Hebben (alcohol)verslavingen je wel eens in de weg gestaan bij eerdere relaties? Meer lezen over alcohol en relaties? Check deze website.

c-date banner

Plaats een reactie