Zijn mensen eigenlijk geen dieren (met ego’s) als het op flirten aankomt?

Kevers die met elkaar een dodelijk gevecht aan gaan, vogels die de mooiste verleidingsdans laten zien, spinnen die elkaar een rug massage geven en vissen die neuriën. Dieren, en dan met name mannelijke dieren doen soms de gekste dingen als ze een vrouwtje willen verleiden. Maar zijn deze rituelen echt allemaal zo anders als wij mensen doen?

Flirten in de dierenwereld
Flirten in de dierenwereld

Het flirten in de dierenwereld kan soms sierlijk zijn als een dans, vreemd als harige spinnen elkaars lichaam opwrijven en agressief als het aankomt op vechten tot de dood. Ook extreem: mannelijke stekelvarkens die nogal de onaangename gewoonte hebben als ze een vrouwtje willen gaan verleiden, die met hun urine onder te spuiten, in een poging om hen aan te trekken.

De urine wordt gevuld met hormonen die ervoor zorgen dat de vrouwtjes seksueel worden aangetrokken te worden. Ho ho, kom niet meteen op gekke ideeën. In onze ogen lijken deze verleidingstechnieken soms onbegrijpelijk, maar dieren kunnen natuurlijk niet praten. ‘Wil je wat van me drinken’, zit er dus niet echt in. Daarom moeten deze creaturen het in het begin voornamelijk hebben van non-verbale communicatie.

Met andere woorden: letten op de reactie van de ander. Wij mensen doen eigenlijk niet veel anders, alhoewel we misschien niet zo gevoelig voor non-verbale signalen zijn als dieren. Toch begint het vaak allemaal met het uiterlijk. Dat is het eerste dat je ziet. Vooral mannen blijken gevoelig te zijn voor hoe de ander er uit ziet, volgens het boek ‘De eerste indruk’ van hoogleraar Roos Vonk, die zich onder andere gespecialiseerd heeft in flirten en verleiden.

Veel mannen volgen dus hun oerinstinct. Voor een vrouw is er soms iets meer nodig. Net zoals sommige dieren zich van hun beste kant laten zien en soms feller gekleurd worden, kammen wij mannen en vrouwen natuurlijk ook ons haar (je vacht borstelen) en proberen veel meiden met make-up de kleuren op het gezicht vaak feller te maken om aantrekkelijker gevonden te worden.

Vastzuigen, brullen en vechten

En wat er daarna volgt is natuurlijk het benaderen (als de andere geïnteresseerd blijkt te zijn middels oogcontact, een lach, of juist een verlegen blik naar de grond). Voorzichtig beginnen met flirten. Dan kan door kort je hand op iemands been of schouder leggen, octopussen doen dit namelijk ook, maar door hun noppen en kracht, zuigen ze zich letterlijk vast aan de ander. Dat is in het begin voor ons mensen misschien wat overdreven. Sommige mannen proberen indruk te maken door hard te praten en luid te vertellen over hun mannelijke kracht, hun intelligentie of hun heldhaftige acties. Dat neigt een beetje naar een oerang oetang die zich op de borst slaat en brult. Cadeautjes geven, dat is weer een andere tactiek. Een bos rozen of chocolade.

Wist je dat niet alleen mensen geschenken geven om indruk te maken op het andere geslacht? Onderzoekers die de Amazone rivier bewaken kwamen tot de ontdekking dat de mannelijke dolfijnen daar ook een boeket presenteren aan het vrouwtje. Ze plukken met hun bek onkruid van de bodem en geven dit dan aan het vrouwtje. En dan de meest radicale manier: vechten voor het vrouwtje. Hoe vaak zie je wel niet in natuurprogramma’s dat twee mannetjes een gevecht aan gaan om indruk te maken op het vrouwtje of om haar gewoon te veroveren? En hoe vaak komt het wel niet voor in een café of club dat twee mannen op de vuist gaan voor een vrouw? Zoek de verschillen.

En dan tot slot een pijl door het hart van Cupido. Typisch een menselijk symbool voor verliefd zijn of flirten? Dat is dan verkeerd gedacht. Cupido’s pijlen worden namelijk niet alleen aan het menselijk ras toegeschreven. Landslakken, die wellicht beter bekend is als de escargots die vaak op een Frans en Belgisch dinerbord prijken, steken elkaar met echte ‘liefde darts’ voordat ze copuleren. Een pijl die uit hun lichaam wordt afgeschoten om de ander meer vruchtbaar te maken.

Flirten: Laat je inspireren door het dierenrijk

Zoals je ziet, verschillen wij eigenlijk niet al teveel van dieren als het aankomt op een partner aan te trekken en flirten. Rijst de vraag: zijn mensen eigenlijk geen dieren met ego’s als het op flirten aankomt? Wil je nog meer van dit soort leuke weetjes horen? Of zien hoe wij mensen eigenlijk lijken op dieren als het aankomt op flirten?

Laat je dan nog meer inspireren door het dierenrijk en probeer je dierlijke flirttactieken van 9 tot 14 februari uit tijdens de Lexa Flirtweek. Lexa.nl organiseert gedurende deze week borrels en evenementen voor singles door heel Nederland. Zo kun je op een ontspannen en leuke manier nieuwe mensen leren kennen, waarbij er natuurlijk volop ‘los vrijgezel wild’ rondloopt.

c-date banner

Plaats een reactie