Hoe maak je een goed, aantrekkelijk datingprofiel dat de aandacht trekt?

In dit artikel geven we je advies hoe je je datingprofiel zo goed mogelijk kunt invullen. Wil je terug naar de Dating Tips Hoofdpagina waar de 6 belangrijkste stappen staan? Klik dan hier. Eigenlijk bestaat je datingprofiel grofweg uit 3 basis-onderdelen:

 1. Je foto, of beter nog: het setje foto’s dat je hebt geplaatst.
 2. De antwoorden die je op de standaardvragen hebt gegeven. Dit zijn de multiple choice-vragen waar je een beperkt aantal keuzemogelijkheden hebt, en de vragen waar je een getal moet invullen (gewicht, lengte enz, soms ook multiple choice)
 3. De vrije tekstvelden die je hebt ingevuld. Bij de meeste datingsites word je gevraagd in elk geval iets over jezelf te vertellen, en waar je naar op zoek bent. Sommige hanteren meerdere vrije tekstvelden.

1. Foto Tips voor je Datingprofiel

Je profiel is je visitekaartje en binnen dit visitekaartje is je profielfoto weer het allereerste waar mensen naar kijken (ga zelf maar na bij jezelf of je dit zelf ook doet). Dientengevolge is je hoofdprofielfoto het allerbelangrijkste onderdeel van alles dat je op je profiel gaat plaatsen. Hier onder vind je enkele adviezen waar je aan kunt denken.

voorbeeld datingprofiel lexaWe beginnen met wat algemene tips, voor de echte liefhebbers die een 100% kloppend datingprofiel willen hebben staan daar onder ook nog wat technische aanwijzingen. Zoek je eerst nog een datingsite? Je vindt hier een overzicht.

Op de afbeelding links zie je een verkleind voorbeeld van een datingprofiel zoals je die aanmaakt bij Lexa. Over het algemeen lijkt de opbouw van de datingprofielen van datingsites aardig op elkaar.

Wat zijn goede en minder goede foto’s?

 • De meeste datingsites bieden de mogelijkheid meerdere foto’s up te loaden. Maak hier gebruik van. Zelf vind je het ook prettig om meerdere foto’s te kunnen zien van iemand waar je geïnteresseerd in bent.
 • Zorg dat je op de foto in het centrum van de aandacht staat. eigenlijk moet je 50% van het beeld in beslag nemen. Zorg dat je goed zichtbaar bent, maar te close-up is geen goed idee.
 • Plaats enigszins neutrale foto’s op je datingprofiel. Vermijd extreme partyfoto’s waar je dronken op staat, of patserige foto’s waar je met een Ferrari of een jacht staat afgebeeld.
 • Wees jezelf, maak foto’s (of laat ze maken) in je natuurlijke omgeving. Ga niet forceren en probeer niet als een “type” over te komen dat je niet bent.
 • Vermijd het plaatsen van een hoop foto’s waarbij je met veel leden van de andere sekse te zien bent. Je wil niet overkomen als rokkenjager/mannenverslinder. Echter is het wel prikkelend om 1 of 2 foto’s te plaatsen waarop je met iemand van het andere geslacht staat. Zo wek je de indruk goed met mannen/vrouwen om te kunnen gaan en sociaal bent.
 • Plaats actuele foto’s; je date moet bij jullie eerste ontmoeting geen verbaasd gezicht trekken. werk foto’s niet bij met Photoshop of iets dergelijks. Niemand valt over een pukkeltje of moedervlek.
 • Plaats geen “glamour-” of juist al te casual foto’s. Niemand hoeft jou in je rokkostuum of badjas te zien op een datingsite. Houd het naturel.
 • Hoewel foto’s die gemaakt zijn met een mobiele telefoon over het algemeen minder aantrekkelijk gevonden worden, wordt het wel weer spannend gevonden als singles via de spiegel een foto van zichzelf maken. Let wel: dit geldt meer voor jongeren.
 • Het tonen van spieren/decolleté kan, en levert doorgaans meer reacties op. Kwantiteit dus, het aantal kwalitatieve reacties zal minder zijn.
 • Vrouwen vinden het prettig als een man glimlacht op een foto. Heb je geen mooie lach? Kijk dan nonchalant weg van de camera, de verte is. Ook dit wordt aantrekkelijk gevonden. Vrouwen vinden ogen belangrijk; zorg dat deze goed zichtbaar zijn.
 • Mannen vinden het leuk als een vrouw lacht, maar een mysterieuze, verleidelijke (met mate!) blik doet het beter dan een glimlach. Spannend > Lief.

Technische adviezen

 • Gebruik geen flits! Onderzoek wijst uit dat je er op een foto met flits tot zeven jaar ouder uit kunt zien. In het flitslicht zijn bultjes, vlekken, rimpels et cetera beter zichtbaar en word je ouder geschat. Als je iets niet wil op een datingsite is dat het wel.
 • Zorg voor een lage scherptediepte. Jij moet scherp op de foto staan, de achtergrond mag best een beetje blurry.
 • Maak een foto in het mooiste licht van de dag. Laat je door een vriend of vriendin fotograferen tijdens het “Gouden Uur”, vlak na zonsopkomst en voor zonsondergang.
 • Zorg voor kwaliteit: Foto’s gemaakt met een duurder fototoestel met bijvoorbeeld een verwisselbare lenzen worden gemiddeld beter beoordeeld dan foto’s die met een mobieltje gemaakt zijn.

2. Het beantwoorden van de standaardvragen in je datingprofiel

Op elke datingsite word je gevraagd antwoord te geven op een aantal vragen. Denk hierbij aan vragen over je lengte, gewicht, kleur ogen, haarkleur, levensstijl (sport, roken, alcoholgebruik), opleidingsniveau en gezinssituatie (kinderen of kinderwens).
Eigenlijk vallen er op dit gebied weinig tips te geven behalve eentje: Wees Eerlijk op je datingprofiel!

Naast het feit dat het onfatsoenlijk is op datingsites te liegen bespaart het jou (en je mogelijke dates) een hoop tijd als je de waarheid spreekt. Smokkel dus niet een paar kilo van je gewicht af, en maak jezelf niet een paar centimeter langer dan je daadwerkelijk bent. Vooral in de Verenigde Staten liegen veel internetdaters over hun lengte. Ook wordt het salaris nogal eens aangedikt, maar gelukkig wordt er op Nederlandse datingsites zelden om een inkomen of salariscategorie gevraagd.

Wel word je meestal gevraagd je beroep in te vullen. Wees ook hier gewoon open en eerlijk. Heb je tijdelijk geen baan? Geef dit gewoon aan; zeker in een economische crisis is dit geen ramp. Schaam je niet voor je beroep, zorg dat je in je profiel zelfverzekerd over komt. Niet iedereen kan dokter of advocate zijn (dit zijn de beroepen waar respectievelijk vrouwen en mannen het snelst voor vallen, zo blijkt uit onderzoek.

 • Veel singles maken gebruik van internetdating omdat ze weinig tijd hebben. Houd hier dus rekening mee en verdoe elkaars kostbare tijd niet met leugens; ook geen leugentjes om bestwil!

3. Het moeilijkste gedeelte: de vrije tekstvelden van het datingprofiel

Nu je de multiple choice vragen en vragen die met een getal zijn te beantwoorden hebt beantwoordt komt het moeilijkste gedeelte van het aanmaken van je profiel: de open vragen met vrije tekstvelden. Het aantal en soort vragen wil per datingsite nogal eens verschillen, maar we zetten de meest voorkomen?de vragen voor je op een rijtje:

 • Vertel wat over jezelf (vaak aangevuld met een minimum aantal woorden)
 • Waar ben je naar op zoek? Wat verwacht je van een relatie?
 • Wat zijn je hobby’s? Wat zijn je muzikale voorkeuren? (bij sommige datingprogramma’s zijn dit multiple choice-vragen)
 • Wat doe je graag in je vrije tijd? Hoe ziet je invulling voor het weekend er uit?
 • Wat eet je graag? Wat voor type restaurant bezoek je bij voorkeur?
 • Hoe ziet je ideale date er uit? Wat gaan jullie doen?
 • Waar zie je jezelf over 10 jaar?
 • Heb je een levensmotto? (wees origineel: “een dag niet gelachen is een dag niet geleefd” kan écht niet meer.)

Hopelijk heb je wat aan deze adviezen voor een leuk datingprofiel dat de aandacht trekt! Wil je terugkeren naar het 6 stappenplan? Klik dan hier. Vind je het echt heel erg lastig om zelf je profiel samen te stellen? Er zijn bedrijven die tegen (fikse) betaling helpen bij het samenstellen van je datingprofiel. Vooral in Amerika is dit in welgestelde singles big business, maar ook in Nederland zijn er bedrijfjes die zich hier in gespecialiseerd hebben.

c-date banner

Plaats een reactie