De 24 beste romantische komedies van 2012

Het jaar is bijna voorbij en daarom is het tijd om weer een lijst te maken van de beste romantische komedies van het jaar. Naast komedies komt er in de volgende lijst ook een aantal films voor die je niet als komedie kunt bestempelen, maar die in een Top 20 voor romantische filmliefhebbers niet mogen ontbreken.

Met afstand de beste romantische films van 2012 tot nu toe zijn The Perks of Being a Wallflower, Ted en Ruby Sparks. Maar er waren genoeg andere films die een ruime voldoende scoren voor een avondje lachen en romantiek. Trouwens, zelf toe aan een real-life romance? Schrijf je gratis is bij 1 van onze geselecteerde premium datingsites.

Vind je dit artikel leuk? Schrijf je rechts in voor onze nieuwsbrief en/of Like onze Facebook pagina.

Net als bij de lijst van vorig jaar hebben we ons weer gebaseerd op de beoordelingen van de filmwebsite IMDB. Bovenaan de lijst vind je dus de films die door gebruikers van de Internet Movie Data Base de hoogste cijfers hebben gekregen.

romantische filmsOp nummer 1: hij is pas net uit in Nederland maar een regelrechte hit: The Perks of being a Wallflower. Het IMDB cijfer van dit romantische drama is momenteel een 8.5, en daarmee gelijk een van de beste films van 2012.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Chbosky, en gaat over een eerstejaars collegeboy die aan de hand van twee oudere studenten belangrijke levenslessen leert. Zowel hoogtepunten als dieptepunten, vriendschap, seks en liefde staan centraal in deze film. De auteur heeft de film ook zelf geregisseerd.

Geen romcom maar zeer de moeite waard, met hoofdrolspelers als Emma Watson (die je wellicht kent van Harry Potter), Ezra Miller en Logan Lerman.

Meer info vind je op IMDB: Perks of Being a Wallflower. De film duurt 103 minuten; de trailer kun je hier onder bekijken:

Op plek nummer 2 vinden we Ted, een wat minder gepolijste romcom, en meer een echte komedie. Toch staat de relatie tussen hoofdpersoon John (Mark Wahlberg) en Lori (Mila Kunis, die we nog kennen uit Friends with Benefits, centraal.

romcom tedJohn heeft echter ook een innige relatie met zijn Teddybeer, die toen John nog een kleine jongen was tot leven is gekomen. Ted en John liggen graag samen op de bank te blowen, terwijl Lori graag ziet dat er stappen gemaakt worden in hun relatie.

Een erg leuke film met vrij lompe humor. De stem van Ted is die van Seth MacFarlane, de bedenker van de serie Family Guy. Ook schreef hij het verhaal voor deze film en nam hij de regie voor zijn rekening. De IMDB pagina vind je hier. Momentele is het cijfer op IMDB een 7.6

Op nummer 3 staat Ruby Sparks, misschien een wat minder bekende film, maar met een 7.3 wel een erg leuke romcom. Een schrijver met een writersblock “verzint” een vrouw waarvan hij denkt dat ze verliefd op hem kan worden. Dit verzonnen personage komt vervolgens tot leven. Een fantasy romantische komedie dus. Cijfer: een 7.3 , hoofdrollen voor Paul Dano (Little Miss Sunshine) en Zoe Kazan (geen familie van, speelde in Revolutionary Road). IMDB Pagina, en omdat dit wel een bijzondere film is laten we ook graag de trailer van Ruby Sparks zien:

De volgende 21 romantische komedies/films kwamen ook uit in 2012. Er zit nog een aantal aardige tussen maar onderaan de lijst vind je ook films die het kijken nauwelijks waard zijn. Sommige zijn zo slecht dat ze weer leuk zijn. De lijst is als volgt:

 • Perfect Sense, IMDB score: 7.0. Susan is een wetenschapster en Michael een chefkok. Ze werken bij elkaar in de buurt, komen elkaar toevallig tegen en een nieuwe liefde is geboren. Een epidemie heeft echter een vreemde invloed op de zintuigen van mensen om hen heen. Hoofdrollen: Ewan McGregor (Trainspotting) en Eva Green. IMDB Link
 • Liberal Arts, ook een 7.0.  De 35-jarige Jesse Fisher valt, als hij tijdelijk terugkeert naar zijn universiteit, als een blok voor een veel jongere studente. Niet echt een komedie, wel goed. Hoofdrollen voor Johs Radnor (tevens regisseur  en Elizabeth Olsen. IMDB Link
 • American Reunion, 6.9, het zoveelste deel uit de American Pie reeks maar absoluut een leuke film. Romantiek staat natuurlijk niet echt centraal zoals in bijvoorbeeld American Pie: The Wedding. Jim, Michelle, Stifler en de rest van de vriendengroep komen nog 1 keer bij elkaar voor hun High School reünie. Vrijwel alle personages uit de eerdere films zijn ook weer voor dit deel opgetrommeld. IMDB Link
 • Seeking a Friend for the End of the World, 6.8. Als een asteroïde op aarde afstevent wordt Dodge verlaten door zijn vrouw, die uit angst vertrekt. Nu hij alleen is besluit hij op zoek te gaan naar het meisje waar hij op de middelbare school verliefd op was. Met Steve Carrell en Keira Knightley, die je kent van het ijzersterke Love Actually. Steve Carrell was succesvol met The Office, en speelde in romantische komedies als Crazy, Stupid, Love (waar we eerder al over schreven) en The 40 Year Old Virgin. IMDB Link
 • Den skaldede frisør / beter bekend als Love is All you need, 6.8: Pierce Brosnan schittert in deze Deense film, waar we al een stuk over hebben geplaatst. De IMDB infopagina vind je hier.
 • The Vow 6.7. Na een auto-ongeluk raakt Paige in coma. Als zij hieruit ontwaakt blijkt ze last van geheugenverlies te hebben, en moet haar man Leo zijn best doen opnieuw haar hart te veroveren. Rachel McAdams heeft een hoofdrol; zij speelde ook in de succesvolle film Midnight in Paris. Tegenspeler is Channing Tatum die je wellicht kent van 21 Jump Street. IMDB Link
 • To Rome with Love (Nero Fiddled): 6.5: Na Parijs vond Woody Allen dat het de beurt voor Rome was om centraal te staan in zijn nieuwste film. To Rome with Love is echter niet zo goed als Midnight in Paris, jammer genoeg. Woody Allen heeft trouwens plannen om ook een film te maken waar Amsterdam centraal in staat, maar verlangt wel een bijdrage van de stad aan de financiering van de film. Amsterdam werkt hier vooralsnog niet aan mee te werken. To Rome with Love gaat over het liefdesleven van enkele toeristen en bewoners van Rome. Bekendste acteur is Roberto Benigni. IMDB Link

Romcoms die ook het kijken waard zijn

Tot zover de romantische films uit 2012 die een ruime voldoende (6.5 over hoger) hebben gescoord. Voor de volledigheid hier onder de lijst van romcoms die minder goed werden beoordeeld, maar op ene regenachtige zondagmiddag het aanzien misschien nog wel waard zijn:

 • The Words 6.4, met Bradley Cooper en Dennis Quaid. Romantisch drama waarin het plegen van plagiaat tot een hoop ellende leidt.
 • This Means War 6.3, met Reese Witherspoon, Chris Pine en Tom Hardy. Twee CIA agenten en collega’s komen er achter dat ze met dezelfde vrouw aan het daten zijn.
 • La délicatesse 6.3. Franse film met Audrey Tautou (Amelie)
 • The Five-Year Engagement, eveneens een 6.3. Na een jaar een relatie te hebben gehad besluit Tom zijn vriendin Violet ten huwelijk te vragen. Onverwachte gebeurtenissen bemoeilijken echter hun geplande huwelijk. Met Jason Segel en Emily Blunt.
 • Friends With Kids, 6,1. Twee beste vrienden besluiten samen een kind te nemen maar hun relatie puur platonisch te houden. Zo voorkomen ze dat een kind invloed heeft op elk hun eigen romantische relaties. Romcom met Jennifer Westfeldt.
 • Think Like a Man, 6.0. Vier mannelijke vrienden plotten tegen hun vrouwen omdat die een speciaal relatie-advies tégen hen gebruikt hebben. Romantische komedie zonder echt bekende acteurs.
 • Rock of Ages, 6.0. Een plattelandsmeisje en een stadse jongen proberen samen hun Hollywood dromen waar te maken. Dit is de laatste romantische film van de lijst die een voldoende scoort.

Romantische films van dit jaar die zwaar onder de maat waren

De volgende 7 bioscoopfilms scoren een onvoldoende, waarbij sommige echt hilarisch slecht zijn: What to Expect When You’re Expecting (5.4), Bachelorette (5.3), Lola Versus (4.8), Hello I Must Be Going (4.7) , Save the Date (4.5) en Good Deeds (4.3). De aller- allerslechtste film is wel 30 Beats, met een IMDB cijfer van 3.4 de laatste in de lijst. In 30 Beats volgen we een groep New Yorkers die tijdens een hittegolf seksuele belevenissen delen. Klinkt goed nietwaar?

Het jaar is nog niet helemaal om, maar we verwachten niet dat er veel aan deze lijst zal veranderen. Enkele romantische films moeten nog uitkomen, waarvan we van Alles is Familie het meeste verwachten. In deze langverwachte opvolger van Alles is Liefde staat de familie centraal. De film komt eind november uit, je kunt er hier al meer over lezen. Ook Anna Karenina (met Jude Law) is ene film om in de gaten te houden. We zijn erg benieuwd wat je van onze lijst met romantische komedies vindt! Laat een comment achter, en je helpt ons ook zeer door dit artikel te delen via Twitter en Facebook!

Verwachte filmhits in 2013

Binnenkort op datingsite-ervaringen.nl: een overzicht van romantische films die in 2013 uit zullen komen. Wat zijn de romcoms die in 2013 de meeste bioscoopbezoekers zullen trekken? Enkele grote filmsites hebben al ene aantal voorspellingen gedaan en wij zetten de verwachte hits van 2013 binnenkort voor je op een rijtje. Tipje van de sluier: The Great Gatsby en The Big Wedding met Robert de Niro zullen er ongetwijfeld op staan.

c-date banner

Plaats een reactie