Presidentsverkiezingen Amerika: het politieke gedrag van de Amerikaanse singles

Vandaag is het zover: de Amerikanen beslissen of Obama niog vier jaar door mag of dat hij het stokje over moet geven aan Romney. Het belooft weer een spannende strijd te worden: in de nek-aan-nek race ligt Obama volgens de peilingen iets voor 48 tegen 46%.

obama romney gangnamIn de belangrijkste swingstates Florida en Ohio is de strijd echter niet beslist en dus kan er van alles gebeuren. De kans dat Obama wint is echter wel groot, blijkt uit deze infographic van de New York Times.

Singles en politiek

Datingsite match.com is ook druk met de verkiezingen, en stelde hun leden de afgelopen weken allerlei vragen met betrekking tot relaties en politiek.

Via Twitter en op hun weblog publiceerde Match de afgelopen tijd leuke weetjes. Hier onder enkele opmerkelijke resultaten:

  • Single Republikeinen beweren het meest “nog nooit seks te hebben gehad” (21%)
  • Van de mensen in een relatie zouden de Republikeinen wel betere seks hebben dan de Democraten.
  • Single Democraten kruipen weer vaker het bed in op een eerste date. 11% (nog weinig) zegt hier geen problemen mee te hebben.
  • 95% van de singles heeft nog nooit tijdens een relatie zijn of haar politieke keuze laten veranderen door de partner.
  • Bijna de helft van de singles is de afgelopen 10 jaar niet van politieke partij gewisseld.
  • Erg belangrijk vinden de singles de politieke overtuiging van een nieuwe partner niet: slechts 17% van de mannen en 20% van de vrouwe wil per sé een relatie met iemand die op dezelfde partij stemt.
  • Democraten hebben vaker one-night-stand dan Republikeinen, of geven het in elk geval eerder toe: 65 tegen 49 procent.
  • Hoewel ze in de peilingen nek aan nek gaan is een groot deel van de bevolking er wel van overtuigd dat Obama een betere kusser is dan Romney: 61%
  • Democraten willen gemiddeld genomen een partner die gelijkwaardig is, met gevoel voor humor, onafhankelijk en met een vergelijkbare levensstijl
  • Republikeinen zoeken wat anders in een nieuwe liefde: de wil om te trouwen, een vergelijkbare achtergrond en politieke visie.

Match.com heeft wel vaker aardige onderzoekjes, zoals bijvoorbeeld die over sport & dating, met een aardige infographic. Over Amerikaanse singles schreven we al eerder wat artikelen. Zo blijken ze vaak over hun lengte te liegen op datingsites, en dikken ze graag hun salaris wat aan (op internationale datingsites word je, in tegenstelling tot Nederland, vaak gevraagd je inkomen aan te geven). Een kwart van de Amerikaanse koppels is inmiddels door middel van online dating bij elkaar gekomen.

Wie denk jij dat er gaat winnen: Romney of Obama? Vind jij het belangrijk dat je date of partner vergelijkbare politieke overtuigingen heeft? Heb je wel eens ruzie over politiek?

RTL doet vanavond verslag van de Amerikaanse verkiezingen, onder andere in het programma: Verkiezingen VS: Obama vs Romney, 23:15-00:00, RTL4, met Erik Mouthaan.

c-date banner

Plaats een reactie