Facebook Dating gelanceerd in Nederland: Hoe werkt het?

Het hing al een aantal jaren in de lucht en nu is het dan eindelijk zo ver: Facebook Dating is gelanceerd in onder andere Nederland. Facebook gaat hier mee de concurrentie aan met dating apps als Tinder en Happn, maar natuurlijk ook met datingsites als Lexa en e-Matching.

Zelf heb ik een tijdje Facebook dating gebruikt, maar kreeg vrij veel foutmeldingen. Hopelijk wordt dit snel hersteld, want het bleek onwerkbaar op een gegeven moment. Steeds opnieuw kreeg ik dezelfde matches voorgeschoteld, ook als ik die al ‘beoordeeld’ had. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met Facebook Dating, die kun je onderaan achterlaten. Voor wie FB dating niet kent: dit mag je er van verwachten:

Beginnen met Facebook Dating

Je kan alleen gebruik maken van Facebook Dating via de Facebook app; via de browser is dit (op dit moment althans) niet mogelijk. Mocht je deze app nog niet geïnstalleerd hebben (zoals ik eerst, nu heeft FB dat wel voor elkaar); hier vind je hem voor iPhone en Android.

het logootje van Facebook Dating

In de FB App vind je het dating-gedeelte onder de 3 streepjes rechtsonder. Hier maak je je profiel aan. Wat opvalt is dat je dating-profiel redelijk los staat van je Facebook-profiel. Zo kun je je Facebook-foto’s weliswaar voor je dating-profiel gebruiken, maar je kunt ook volledig nieuwe foto’s gebruiken die bijvoorbeeld alleen nog op je telefoon staan. Daarnaast worden ook je likes niet uitgelezen en in je profiel gezet. Je kunt zelf in je profiel aangeven wat je interesses zijn.

Onder Instellingen geef je aan wat je ideale match is. Hier geef je aan naar wat voor singles je op zoek bent:

 • Je kunt de maximale afstand van singles tot jouw eigen locatie instellen (5 t/m 400 km)
 • De gewenste ‘genderidentiteit’ van vrijgezellen waar je naar zoekt. Dus met wie wil je daten? (vrouw / man / iedereen)
 • Leeftijdscategorie
 • Lengtebereik (gewoon lengte dus)
 • Gesproken Talen
 • Opleidingsniveau
 • Lifestyle (voor nu staat daar alleen ‘wel of geen kinderen’, maar kan me voorstellen dat dit wordt uitgebreid)
 • Geloofsovertuiging

Leuke feature is dat je van elk van deze criteria aan kunt geven of deze per se noodzakelijk voor je is. Stel dat je als maximale leeftijd 35 hebt ingesteld, maar dit niet tot verplicht criterium hebt ingesteld, dan kan Facebook je een match voorstellen van 36 jaar oud als het algoritme denkt dat hij of zij goed bij je past. Dit geldt overigens voor alle criteria uit bovenstaand rijtje. Als je eigen profiel en je zoekopdracht af is kun je gaan swipen.

Als je helemaal een rijk gevuld profiel wilt opstellen kun je naast de basis-informatie en foto’s ook nog antwoord geven op vragen als: ‘Ik ben op zoek naar iemand die…’, ‘De 3 woorden die mij het beste beschrijven zijn…’ en nog een aantal andere.

Hoe werkt Facebook Dating?

Eigenlijk lijkt het zoeken naar potentiële dates erg op hoe je Tinder gebruik, alleen heb je hierbij dus zoekcriteria ingesteld. Je krijgt profielen voorgeschoteld. Deze kan je niet naar links of recht swipen, maar je klikt op het kruisje (waarmee je de mach afwijst) of op het hartje. Wijs je iemand aff die je eigenlijk had willen liken? Geen nood, je kunt dit alsnog doen. Dit is een optie die bij Tinder alleen voor betalende Tinder Plus members is weggelegd.

Bovenin het scherm zie je een knop waaronder je kunt zien welke singles jou leuk vinden. Bij apps als Tinder, Happn, Inner circle et cetera kost het vrijwel altijd geld om te kunnen zien wie jou gelijk hebben. Bij Facebook lijkt dit vooralsnog niet het geval te zijn. Rechts van de knop vind je een overzicht van je actuele matches; dus singles die jij geliked hebt en die jou ook hebben terug-geliked.

Verder kun je instellen om gematcht te worden met mensen die voor dezelfde Facebook-evenementen staan aangemeld als jij, of met singles die lid zijn van dezelfde Facebook groepen.

Daten in combinatie met je Instagram-Account

Onder het kopje ‘Algemeen’ kun je je Instagram-account koppelen aan je Facebook Dating profiel. Dit is optioneel. Verder kun je hier matches die je eerder hebt afgekeurd alsnog liken, ‘pauze nemen van deze dating app (je profiel is dan niet langer zichtbaar) en je profiel verwijderen als je de ware liefde hebt gevonden.

Facebook dating Instagram integratie
De koppeling met Instagram (ook van Facebook) is een leuke toevoeging

Secret Crush

Grappige optie is de ‘Secret Crush’. Hierbij kun je iemand op wie je stiekem een oogje hebt selecteren als ‘Secret Crush’. Dit kan een Facebook-vriend zijn of een Instagram-volger. Als ik het goed begrepen heb moet deze persoon wel Facebook Dating gebruiken om een melding te krijgen dat ‘iemand’ hem of haar als secret crush heeft bestempeld. Deze persoon krijgt dus geen melding dat het om jou gaat, behalve als hij of zij ook een secret crush op jou heeft.

Met name door deze functie weet Facebook Dating zich te onderscheiden van dating apps als Tinder en Happn. Dit natuurlijk dankzij het al bestaande enorme aantal gebruikers van Facebook en Instagram.Je kunt tot 9 secret crushes hebben, dus alle middelbare school crushes that got away kun je hier naar hartelust toevoegen.

Kunnen mijn Facebook-vrienden zien dat ik op Facebook Dating zit?

Nee. Je Facebook-vrienden kunnen niet zien dat je gebruik maakt van Facebook-dating, en je kunt dan ook niet met hen gematcht worden. Bij de profielen die voorbij komen zie je wel jullie (eventuele) gemeenschappelijke Facebook-vrienden.

Al eerder actief in diverse andere landen

Nederland is er relatief laat bij. De datingdienst van Facebook was al langere tijd in diverse landen beschikbaar. Naast de VS was Facebook Dating al beschikbaar in 19 andere landen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Laos, Maleisië, Mexico, Paraguay, Peru, de Filippijnen, Singapore, Suriname, Thailand , Uruguay en Vietnam. Nu is Europa dus aan de beurt.

Alternatieven voor Facebook Dating

Vind je de swipe-cultuur maar niets, dan kan je Tinder, Happn en Facebook maar beter links laten liggen. Datingsites met aanzienlijk minder leden maar waar de swipe cultuur een stuk minder aanwezig is zijn bijvoorbeeld Vegadates en Lexa. Hoger opgeleiden kunnen eens kijken bij e-Matching of Match4me.

Ervaringen met Facebook Dating

Ben jij een van die singles die gelijk gestart is met het daten via Facebook? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen! Laat een review achter als comment onder dit artikel. Zelf ben ik gelijk aan de slag gegaan toen deze dienst in Nederland gelanceerd werd. Aangezien ik FB nauwelijks nog gebruik heb ik alle voorgesteld e(oude) foto’s van Facebook maar niet gebruikt.

c-date banner

23 gedachten over “Facebook Dating gelanceerd in Nederland: Hoe werkt het?”

 1. Ik heb de Dating optie niet op FB. Heb al verwijderd, uit- en ingelogd, locatieservices uit en aan gehad, cachet geleegd, app verwijderd en opnieuw toegevoegd, geslacht en geboortedatum en relatiestatus op openbaar gezet. Heeft allemaal geen resultaat.

 2. Zie nergens dat hartje, hebt het als is gehad! Maar kan het niet meer terug vinden.

 3. Hoe kan ik hier chatten met al bestaande matches ben al weken bezig dit uit te zoeken er staat letterlijk nergens een chat log of het aantal matches wat ik heb vind dit echt mega vaag

 4. Ik snap niet waar ik de instellingen kan vinden om geen Finnen en nog verder weggers langs te krijgen?

 5. Ik zie de dating app niet in mijn profiel. Ik heb de app geüpdate maar helaas zonder resultaat. Heeft iemand nog tips?

 6. Ik zie facebook dating niet in de app onder de 3 streepjes staan, zelf al een keer facebook verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, cache leeggegooid onder Android

 7. De ‘Matches’ knop zit een beetje verstopt, althans op de iPhone. Je moet de bovenste regel even naar links spuwen, dan zie je rechts het kopje ‘Matches’

 8. Reactie Redactie: Volgens mij kun je een match verwijderen maar je kunt ook kiezen voor ‘blokkeren op dating’. Dan zie je die persoon niet meer langskomen, en hij/zij jou ook niet.

 9. Hoi als je je match en je gesprek verwijdert kan deze persoon dan opnieuw langskomen? Of ben je dan ontkoppeld? Ik had een match verwijderd en kreeg nu opnieuw een like en melding hier over?? Of liked die persoon je dan weer voor de tweede keer?

 10. Waar zijn die matches nou te vinden en waar kan je chatten. Heel erg onduidelijk.

 11. Dat cijfer is de hoeveelheid ‘superplikes’ die je nog hebt die dag. Dagelijks krijgt men er 3 momenteel geloof ik. Bij bijvoorbeeld Tinder krijg je er maar 1 als gratis lid.

 12. Dag Margie,

  Dat is vrij eenvoudig: open de Facebook-app, klik op het hartje beneden. Dan opent het ‘dating’ gedeelte. Rechtsboven zie je een tandwieltje, als je daar op klikt, en vervolgens rechtsboven op ‘Algemeen’ zie je opties om je profiel te pauzeren, of te verwijderen. Succes :)

 13. Toptop, maar als je de melding krijgt. Puntje puntje vindt je leuk en je stuurt een hartje terug. Is dit een match en waar is dit zichtbaar zodat je kunt chatten?

  Reactie redactie: Ja, dan is het automatisch een match. Als je in je Facebook-app op het hartje beneden drukt, en dan rechtsboven op ‘Matches’ (zit half verstopt op een of andere manier) zie je je matches. Succes :)

 14. Leuke dating via FB. Alleen zie ik niet wie ik geliked heb. Voor de rest heel goed en gratis.

Plaats een reactie