De nadelen van ‘het nieuwe daten’ via dating apps

Met ‘het nieuwe daten’ wordt online daten bedoeld. Van alle singles is ongeveer 35 procent actief op online datingsites of datingapps. Het mag dan ook gezegd worden dat het nieuwe daten erg populair is. Deze vorm van daten biedt dan ook belangrijke voordelen. Eén van de grootste voordelen is wel dat het niet zo veel stress oplevert als fysieke dates.

Achter een scherm maken de singles zich veel minder zorgen over de indruk die zij maken, waardoor zij minder stress ervaren en makkelijker zichzelf zijn. De echte spanningen komen pas wanneer het contact online zó goed is dat er wordt besloten om eens in het echte leven af te spreken. Voor onzekere personen is online daten een uitkomst. Daarnaast kost het enkel de hoeveelheid tijd die je er zelf aan wilt besteden. Toch zijn er ook wat nadelen te noemen van het nieuwe daten. 

Er missen belangrijke stukjes informatie

Bij het nieuwe daten maak je kennis met andere singles via een computerscherm. Dit is in principe natuurlijk prima. Ook via een computerscherm kun je ontdekken of er een zekere klik is of niet. Toch zijn er ook nadelen van het daten via een schermpje. Er missen namelijk belangrijke onderdelen. Eén stukje informatie dat mist is de geur van iemand. Geur speelt een heel belangrijke rol bij de aantrekkingskracht. Geld doet dat minder. Een bepaalde lichaamsgeur kan ervoor zorgen dat je verliefd wordt op iemand, maar het kan er ook voor zorgen dat je iemand ineens helemaal niet meer ziet zitten. Het kan dus zijn dat iemand fantastisch is online, maar dat het tijdens een date totaal verkeerd loopt. Anderzijds kan het ook zijn dat je iemand online afslaat, terwijl deze persoon in het echte leven perfect zou zijn voor jou. 

Uiterlijk is veel belangrijker

Tijdens een fysieke date kun je elkaar in de ogen kijken. Je kunt eindeloos veel onderwerpen bespreken en aan de toon van iemands stem kun je veel ontdekken. Je maakt kennis met het uiterlijk, uiteraard, maar je maakt vooral kennis met iemands karakter. Het karakter speelt een belangrijke rol bij het verliefd worden. Iemand die je niet per definitie knap vindt kan heel mooi worden wanneer hij of zij een geweldig karakter heeft. In de wereld van het nieuwe daten wordt er altijd eerst geselecteerd op basis van uiterlijk. Profielen zonder foto worden nauwelijks bekeken en profielen met een foto van iemand die je niet aantrekkelijk vindt sla je direct over. Ook dit zorgt ervoor dat je de liefde van je leven makkelijk ‘weggooit’. 

Je krijgt minder kansen

Daten is niet makkelijk. Het kost tijd om iemand goed te leren kennen en om te bepalen of er wellicht liefde te bespeuren is. In het echte leven volgt er een tweede date en misschien wel een derde. Bij het online daten krijg je deze kansen niet. Eén minder goed gesprek en het is gedaan. Er zijn immers nog duizenden andere singles op dezelfde website te vinden. Met het nieuwe daten moet je dus per direct de beste indruk maken, anders zit een eerste echte date, in de fysieke wereld, er niet eens in. 

De app Breeze dating probeert de swipe-cultuur aan te pakken. Bij een match ga je gelijk de agenda trekken en op date!

c-date banner

Plaats een reactie