Je eerste bericht op een datingsite of -app: hoe lang mag dat zijn?

Je hebt je ingeschreven bij een datingsite en speurt de profielen af naar mensen die je graag beter zou willen leren kennen. Soms heb je er binnen tien minuten drie gevonden, soms duurt het uren voor je er eentje vindt.

Hoeveel tekst zou je moeten typen?

Uiteindelijk gaat het erom dat je iemand vindt die je aanspreekt en waar je mee in contact zou willen komen. Dit klinkt zo eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dit erg lastig te zijn. We besteden namelijk zelden zo veel tijd aan het schrijven van een bericht als aan het schrijven van een eerste bericht op een datingsite. 

Het neemt gemiddeld een kwartier in beslag

Of je nu een lang of een heel kort bericht schrijft, het eerste berichtje kost tijd. Gemiddeld doen we er een kwartier over om de tekst te schrijven en nog eens na te lezen. We controleren twee of drie keer of er geen foutjes in zitten en of we wel echt een goede indruk maken met deze eerste tekst. Dit gaat natuurlijk vooral op voor mensen die zoeken naar echte liefde op de datingsites en niet voor mensen die gewoon heel veel dates willen scoren. 

Houd je bericht zo kort mogelijk

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de kortste berichten de meeste reacties terug ontvangen. Het gaat dan om berichten van gemiddeld 40 tot 50 tekens. Dit is bijzonder kort. Het gaat in de meeste gevallen echt alleen om een goede openingszin. Dan zit je al aan dit aantal tekens. Het is daarom extra belangrijk om je openingszin bewust te kiezen. Het onderzoek geeft aan dat er op langere berichten gemiddeld 19 procent respons komt.

Op 19 van de 100 langere berichten wordt dus een antwoord gegeven. Bij de korte berichten van maximaal 50 tekens is dit percentage gemiddeld 22 procent. Het verschil is niet bijzonder groot, maar voor wie op zoek is naar echte liefde kan dit weel precies het verschil maken tussen het vinden van ware liefde en het niet vinden van ware liefde. 

Mannen houden niet van lange berichten

Mannen zijn snel van het schrijven van het korte berichten. Vrouwen besteden er daarentegen meer tijd aan en schrijven langere berichten. Het onderzoek geeft aan dat veel vrouwen makkelijk op 200 tot wel 400 woorden uitkomen in het eerste bericht naar iemand die zij echt heel aantrekkelijk vinden. Juist omdat mannen van de kortere berichten zijn zitten zij hier over het algemeen niet op te wachten.

Het is dan dus enkel de foto van de vrouw die meeweegt in de beslissing om te reageren of niet. Is de foto niet leuk genoeg, dan wordt de lange mail aan de kant geschoven. Op korte berichten van vrouwen reageren zijn wel, ook als de foto niet direct heel erg aanspreekt. Zij hoeven veel minder te lezen en zijn daardoor sneller geneigd om een reactie terug te geven. 

Vrouwen zien juist liever langere berichten

Vrouwen zien vaak een verband tussen langere berichten op datingsites en de openheid en gevoeligheid van deze persoon. Hoe langer een bericht, hoe gevoeliger iemand zou zijn. Dat is precies waar veel vrouwen naar zoeken. In werkelijkheid hoeft hier overigens helemaal geen verband tussen te zijn. Als de mannen een reactie van een vrouw willen ontvangen, dan zullen zij toch wat meer woorden in een bericht moeten plaatsen dan zij nu gemiddeld doen. 

c-date banner

1 gedachte over “Je eerste bericht op een datingsite of -app: hoe lang mag dat zijn?”

  1. Vinden van een fwb op normale datingsites is haast onmogelijk als je lichamelijk beperkt bent. Terwijl er heel veel mensen zijn met een handicap. Denk aan kanker, Cva, slijtage, etc. Enig idee hoe dit op te lossen?

Plaats een reactie