Singles die online daten dikken hun salaris aan

In Nederland zijn we niet gewend uitvoerig over ons salaris te praten, en ook op de meeste Nederlandse datingsites hoef je bij het aanmaken van je profiel geen jaarlijks inkomen in te vullen. In veel andere culturen is dit anders; daar word je op een datingsite gevraagd (een indicatie van) de hoogte van je salaris op te geven. In veel landen is het inkomen van je partner namelijk een stuk belangrijker (en essentiëler) dan bij ons.

In de Verenigde Staten is dit bijvoorbeeld het geval, en de Amerikaanse datingsite OKcupid legde het gemiddelde inkomen van haar leden naast het gemiddelde salaris van de Amerikaan. Het resultaat van dit onderzoek is weinig schokkend; veel singles overdrijven over hun inkomen. Zowel mannen als vrouwen blijken zich hier schuldig aan te maken, zij het in mindere mate. Bekijk de onderstaande grafiek waarin uiteen is gezet met hoeveel procent de dames en heren hun salaris ophogen ten opzichte van het Amerikaans gemiddelde:

afbeeldingen: okcupid.com

Je kunt de exacte afwijkingen in salaris per leeftijd bekijken door hier onder de grafiek getiteld “Expected vs. Reported Income Distributions” de slider te gebruiken. Dat singles op datingsites hun salaris wat aandikken valt te begrijpen als je de grafiek links bekijkt; mannen en vrouwen die weinig geld verdienen hoeven bij deze datingsite niet te rekenen op veel aandacht. De gemiddelde Amerikaan verdient jaarlijks tussen de $32.000 en $39.000 (bron: wikipedia). Mensen die in deze inkomensgroep vallen krijgen zeer weinig reacties van andere daters.

Hoger inkomen? Meer reacties

Uit het overzicht blijkt dat vrijgezellen met een salaris van boven de $40.000 pas een beetje interessant beginnen te worden. De groep tussen de 40 en 60 duizend dollar krijgt een gemiddeld aantal reacties. Echt in trek zijn de singles die een jaarinkomen van 60.000 tot een ton genereren; deze veelverdieners krijgen bovengemiddeld veel reacties op hun datingprofiel. Opvallend is dat de vijftiger met een salaris tussen de 80 en 100.000 dollar ook weinig berichten te beantwoorden heeft. Een verklaring hiervoor wordt niet gegeven.

Helaas heeft OKcupid geen onderscheid gemaakt op geslacht, dus of het de mannen zijn of de vrouwen die geld belangrijker vinden wordt niet duidelijk.

Is het een goede zaak dat je op Nederlandstalige datingsites zelden je inkomen hoeft in te vullen, of is het salaris een dermate belangrijk criterium dat dit best vermeld mag worden, zeker nu veel vrouwen graag met rijke mannen willen daten? Wat vind je van single mannen en vrouwen die ongevraagd hun inkomen in het profiel zetten? En als jaarsalaris op een relatiesite een verplicht invulveld zou zijn, zou je dit dan naar waarheid invullen? Het volledige onderzoek en andere feiten over datingleugens kun je teruglezen op het OKtrends Weblog.

e-matching banner

1 gedachte over “Singles die online daten dikken hun salaris aan”

Plaats een reactie