Nederlander tolerant ten aanzien van alcoholgebruik partner

Nederlandse mannen en vrouwen hebben er weinig moeite mee als hun partner alcohol nuttigt, zeker als je dit vergelijkt met andere Europese landen. eDarling zocht dit aan de hand van hun Europese ledenbestand uit door hun leden enkele vragen voor te leggen. In elf landen waar de datingsite actief is werden minimaal 2.000 leden ondervraagd over hun houding ten opzichte van de alcoholconsumptie van een eventuele partner. Zowel bij de mannen als vrouwen eindigde Nederland op de eerste plaats.

Op de vraag: “is het acceptabel dat je partner meerdere malen per week alcohol drinkt?” liet 58% van de Nederlandse mannen en 53% van de vrouwen weten hier geen moeite mee te hebben. Tsjechië en Italië staan na ons land in de top 3. De volledige Top 11 staat in onderstaande infographic weergegeven:

Dat Polen en Rusland onderaan staan is weinig verrassend; dit zijn landen die veel probleemdrinkers kennen, zowel onder de heren als dames. De lage klassering van Frankrijk is in onze ogen wél verrassend; de Fransen staan er om bekend van een wijntje te kunnen genieten, zonder dat dit tot overmatig drankgebruik leidt.

In elk land is het zo dat de mannen aangaven vaker alcohol te drinken dan de dames. Ook gaven hoger opgeleiden vaker aan met regelmaat te drinken; zij bedoelen hier echter vaak 1 of 2 wijntjes bij het eten mee. Hoger opgeleiden verspreiden vermoedelijk hun alcoholconsumpties meer over de week.

Culturele verschillen

Ook de verschillen in drinkculturen zijn vermoedelijk van invloed op dit onderzoek. In Westerse landen is het niet ongebruikelijk om elke dag een beperkte hoeveelheid alcohol te drinken. In Oost-Europese landen wordt regelmatig drinken vaker geassocieerd met zuipen. Vandaar dat men in die landen negatiever staat ten opzichte van de stelling: “Het is acceptabel dat mijn partner meerdere malen per week drinkt”.

Waar sta jij ten opzichte van het drinkgedrag van je partner? (m/v). Zijn er grote verschillen in jullie alcoholconsumptie? Drink jij doordeweeks of alleen in het weekend, en houd je rekening met de wensen van je vriend of vriendin?

c-date banner

1 gedachte over “Nederlander tolerant ten aanzien van alcoholgebruik partner”

Plaats een reactie