Valentijnsdag populair onder Nederlandse singles

Dacht je dat Valentijnsdag populair is onder onze signles? Dat klopt. Meer dan twee derde van de Nederlandse singles (71%) ziet Valentijnsdag als een geschikt moment om hun stille liefdes te vertellen wat ze voor hem of haar voelen. Dit blijkt uit het Europese onderzoek LoveGeist van datingsite Lexa.nl, uitgevoerd door TNS.

Valentijnsdag hartTevens ziet 64% een eerste date op “de dag van de liefde” wel zitten. Daarmee staat single Nederland, in vergelijking met andere Europese landen, het meest positief tegenover Valentijnsdag.

Valentijnsdag populair, maar wle op traditionele wijze

Echter, als het aankomt op de invulling van Valentijnsdag zijn Nederlanders het meest traditioneel. Bijna de helft geeft de voorkeur aan een romantisch diner bij kaarslicht. Dit terwijl de zuidelijker gelegen landen, zoals Spanje en Italië, liever voor een actieve invulling van de date kiezen, bijvoorbeeld in de vorm van een avontuurlijk uitje.

Onder de naam LoveGeist deed TNS, in opdracht van Lexa.nl, onderzoek in zeven Europese landen onder ruim 10.000 respondenten. In ons land werkten ruim 1.500 singles mee aan het LoveGeist onderzoek. Datingsites laten rond Valentijnsdag opvallend veel van zich horen; zo zijn er diverse speciale Valentijnsdag acties.

Valentijn geliefd bij mannen

Samen met Duitsland staan singles in Nederland met ruim 70% bovenaan met hun waardering voor Valentijnsdag. Vooral mannen gebruiken deze dag om actie te ondernemen richting hun date of geliefde.

Volgens Chiara Bijl, onafhankelijk psychotherapeut en specialist op het gebied van liefde en relaties, heeft dit te maken met het feit dat mannen doorgaans een aanleiding nodig hebben om hun liefde te tonen. “Vrouwen vinden juist dat de liefde op elk willekeurig moment en liefst zo spontaan mogelijk gevierd moet worden. Valentijnsdag is sinds de jaren 90 overgewaaid vanuit Amerika en heeft een sterke opmars gemaakt in ons nuchtere landje. Werd de feestdag eerst nog afgedaan als een commercieel trekmiddel, inmiddels is hij aardig ingeburgerd en voor velen, vooral mannen, een goede aanleiding hun liefde kenbaar te maken.”

Positieve ervaringen met Valentijnsdag

Voor singles die Valentijnsdag aangrijpen voor een eerste date is het goed te weten dat het merendeel van de Europese singles (85%) doorgaans goede herinneringen overhoudt aan een date. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat veel singles op deze manier niet alleen andere singles ontmoeten, maar ook nieuwe uitgaansgelegenheden ontdekken die zij nog niet kenden.

Voor Stefan van den Berg, directeur van Lexa, is deze positieve kijk op het daten geen verrassing. “Het is goed dat singles daten als een leuke activiteit zien. Natuurlijk draait niet elke date uit op een relatie, maar dat is ook niet het eerste doel. Het gaat om de lol die je er aan beleeft en de nieuwe mensen die je ontmoet”. Ongeveer 1 op de 5 daters houdt zelfs een goede vriend of vriendin over aan het daten.

Van Date naar Relatie

Singles die al langer aan het daten zijn, zien 14 februari als een goede dag om een beginnende relatie naar een hoger niveau te tillen. De meest gebruikte manier in Europa om dit te doen is simpelweg de ander te vertellen dat ze klaar zijn voor een relatie en niet langer willen blijven hangen in de date-fase (28%).

Chiara Bijl: “De eerste date mag dan spannend zijn, hij valt in het niets bij de volgende stap: van date naar relatie. Was de eerste date nog luchtig en vrijblijvend, nu is het tijd de ander kenbaar te maken dat je echt meer voor hem of haar voelt. Risicovol, want inmiddels is er veel meer te verliezen. Hoe pak je dat dus handig aan, zonder al te veel van jezelf bloot te geven?”.

Opvallend is dat Nederlanders en Fransen dit al snel doen met de woorden: “Ik hou van je”. Deze drie magische woordjes krijgen wij sneller over de lippen dan de gemiddelde Duitser of Zweed. En hoe zit het bij jou, is Valentijnsdag populair in jouw directe omgeving?

c-date banner

Plaats een reactie